ŠIOV Slovenské centrum cvičných firiem
ŠIOV Slovenské centrum cvičných firiem
Online služby

Navigačné menu

Preskočiť navigačné menu

Kontakt

Štátny inštitút odborného vzdelávania
Slovenské centrum cvičných firiem
Bellova 54/a
837 63 Bratislava

Pracovisko:
Stromová 9
831 01 Bratislava

www.siov.sk
Mobil: +421 911 469 691
E-mail: sccf@siov.sk

Hlavné menu > Aktuality

Sote Innovation Fair 2018 - Štvrtá úroda startupov v Keni

14.08.2018
Štvrtá úroda startupov, ktorým pomáhame rásť na kenských školách

 

Tento rok bol iný. Na štvrtom podujatí Sote Innovation Fair v Keni sme sa zamerali na 26 malých tímov do štyroch žiakov, ktorí súťažili so svojimi podnikateľskými nápadmi v rôznych kategóriách.
 
 
V predchádzajúcich troch rokoch sme sa zamerali na veľtrhy cvičných firiem a prezentáciu produktov väčších cvičných firiem z 12 stredných škôl v okrese Taita Taveta, ktoré majú za členov často 15 až 20 žiakov.
 
V minulom roku sme zorganizovali našu prvú súťaž podnikateľských nápadov pre malé tímy žiakov. A jeden z víťazných tímov - Anisan zo školy Kajire Girls neskôr vyhral na celonárodnej úrovni súťaže StartUpAfrica, kde porazil ďalších 90 tímov, aj z elitných škôl. A tak v apríli toho roku cestovali štyri žiačky do Delaware v USA na medzinárodné kolo súťaže.
 
Súčasťou ich úspechu bolo to, že mali funkčný prototyp zariadenia na sledovanie slonov a hlásenia ich príchodu do dediny, ktorý zabraňuje konfliktu medzi ľuďmi  a divokou zverou a hlási polohu slonov miestnym strážcom národných parkov. Viac o príbehu Anisan sa môžete dočítať v kenských médiách.
 
Úspech Anisan nás inšpiroval, aby sme sa tento rok sústredili výhradne na súťaž malých tímov žiakov ako jedinú a ústrednú udalosť veľtrhu. Bolo to čiastočne nevyhnutné, pretože naši kenskí partneri v Sote ICT zorganizovali tohtoročný veľtrh po prvýkrát úplne sami, za Nadáciu Pontis sme ich podporili cez verejnú zbierku na našom portáli DobraKrajina.sk, ale po prvýkrát sme nemali aktívny väčší  projekt SlovakAid, ako po minulé roky našich aktivít v Keni.
 
To, čo nás príjemne prekvapilo, bol vysoký podiel startupov, ktoré sa zameriavajú na digitálne technológie, internet vecí a mobilné telefóny. Z celkového počtu 26 tímov malo až 18 tímov startup nápad, ktorý bol buď aplikáciou, platformou alebo zariadením internetu vecí (IoT). Iné firmy  využívali digitálne technológie, ako napríklad kreatívna agentúra.
 

Odporúčania od hodnotiteľov

 

 
Hodnotitelia vybrali víťazov v piatich kategóriách a napísali správu s odporúčaniami. Kde napríklad odporúčajú, aby tri startupy, ktoré sa venujú sledovaniu divých zvierat a ich ochrane pred pytliactvom, zlúčili svoje riešenia do jedného, aby mohli lepšie konkurovať iným podobným aplikáciám, ako napríklad WILD od Kenya Wildlife Service.
 
Niektoré startupy v oblasti AgriTech musia znížiť svoje ceny a zamerať sa viac na mestských zákazníkov. Podnikateľské nápady súvisiace s odpadovým hospodárstvom sa musia zamerať viac na recykláciu a separáciu odpadu, na inteligentné senzory a zamerať sa na cirkulárnu ekonomiku. Tím Tomoko Juice zo školy Mwaghogho Boys je podľa ich názoru pripravený začať predávať, len potrebuje zlepšiť obal a nájsť vhodné distribučné kanály. No naopak návrhy aplikácií na sledovanie vozidiel, ktoré sa snažia znížiť dopravné nehody a krádeže, čelia tvrdej konkurencii. Na našej stránke Sote ICT SlideShare si môžete pozrieť popis všetkých startupov. Môžete si tiež prečítať odporúčania hodnotiteľov v plnom rozsahu.
 
Mnoho podnikateľských nápadov reflektovalo na súčasné spoločenské otázky a problémy. V tomto je súťaž podnikateľských nápadov dobrým pokračovateľom našej esejistickej súťaže Ambassadors of Change. Napríklad team We Safe zo školy Murray Girls prišiel so systémom včasného varovania pre prevenciu katastrof a reflektoval tým na nedávnu tragédiu a roztrhnutie priehrady Solai Dam v Keni. Tím z Mwaghogho Boys nazvaný E-Rider predstavil aplikáciu pre miestnych vodičov  - taxikárov motocyklov, ktorej vzorom bol Uber. Tím nazvaný Eco-Friendly Experts zo školy Voi Girls predstavili svoj inteligentný dizajn odpadového koša so senzormi, ale potrebujú zlepšiť aspekt recyklácie a separácie. Tím Linda Mama z Buguta Girls sa zameriava na prenatálnu a postnatálnu starostlivosť o tehotné ženy. A elektronický odpudzovač hmyzu z Chala Secondary chce bojovať proti komárom a malárii novými a cenovo dostupnými prostriedkami.
 
Všetky tímy potrebujú zlepšiť svoje podnikateľské modely a získať serióznejšie skúsenosti s testovaním svojich hypotéz a získavať od potenciálnych zákazníkov spätnú väzbu a od mentorov „feedforward“ - čo majú meniť s ich nápadmi. Avšak rozmanitosť a brilantnosť niektorých myšlienok a skutočnosť, že niektoré tímy dokázali vytvoriť funkčné prototypy, nás zasiahla úžasom.
 

Plány do budúcnosti

 
Chceme pokračovať v zavádzaní nášho modelu "Rozbiehania startupov zo škôl na vidieku" prostredníctvom klubov Sote ICT a metodológie cvičných firiem, ktorú sme spolu so ŠIOV zaviedli do Kene ako prvej krajiny v subsaharskej Afrike. No ešte väčší dôraz chceme klásť na súťaže startup nápadov žiakov a inkubáciu reálnych firiem v našich Sote Huboch vo Voi a Kwale. V minulom roku sme začali spolupracovať so školami v okrese Kwale, a tiež rozbehli komerčné tréningy pre mladých podnikateľov s cieľom zvýšiť našu udržateľnosť.
 
Tento rok sa zameriame na zlepšenie podnikateľských modelov a prototypov vybraných startupov žiakov z tejto súťaže Innovation Fair 2018 a pomôžeme žiakom, ktorí končia stredné školy, aby dobre zvládli prechod do pracovného života a stali sa členmi Sote Hubu. Tiež chceme pokračovať v podpore našich 8 už založených startupov z minulých dvoch rokov a podporiť nové.
 
Sote Hub spolupracuje s VSO a prijíma dobrovoľníkov z Veľkej Británie, ktorí prinášajú nové nápady a rôznorodé kontakty, čo predstavuje zmenu po rokoch, keď sme mali dobrovoľníkov najmä zo SlovakAid.
 
 
Sme radi, že naši absolventi ďalej rozvíjajú svoje zručnosti. Kreatívna agentúra Rogim vytvorila profesionálne hudobné videoklipy už pre dvoch klientov, okrem mnohých propagačných videí, fotografovania a webstránok, ktoré už mali vo svojom portfóliu. Napríklad robili web Sote Hubu a viacerých startupov.
 
Naši členovia zo startupu Cholaks Systems spustila produkt - zariadenie IoT a platformu na sledovanie spotreby vody pre hotely a vodárenské spoločnosti.
 
Taktiež skúmame spôsoby, ako vytvoriť učiaci sa ekosystém súčasných a budúcich startupov, ktorý by podporoval vzájomný mentoring a výmenu osvedčených postupov. Vytvorili sme prototyp platformy Sote Talent a návrh Effective Innovation Canvas a testovali sme ich v rámci samostatnej kategórie Innovation Fair 2018. Chceme vytvoriť platformu, ktorá by uľahčila učenie sa našich študentov a mladých podnikateľov a ich spoluprácu.
 
Veríme, že sme na správnej stope. Našou ambíciou je znížiť náklady na vzdelávanie a získavanie podnikateľských zručností a tiež zvýšiť dôveru medzi spoluzakladateľmi a bývalými študentmi. Ale stále máme ďaleko k udržateľnosti a škálovaní nášho dopadu, a musíme neustále inovovať a byť otvorení zmenám.
 
 
Článok bol prevzatý z:
https://www.dobrakrajina.sk/sk/clanok/sote-innovation-fair-2018-stvrta-uroda-startupov-ktorym-pomahame-rast-na-kenskych-skolach
 

 


<< späť